Videot pienemmiksi Blenderillä

Tallensin tuossa Frapsilla pelikuvaa Overwatchin avoimesta betasta ja totesin, että alkaa kovalevytila olemaan sen verran vähissä, että jotain noille videoille pitäisi tehdä. Hetken pähkäilyn jälkeen löysin maininnan Blenderin käytöstä videoeditorina ja tottahan se on, sitä voi siihenkin käyttää vaikka sitä pelkkänä 3D-mallinnussoftana pidetäänkin.

Käyttämäni materiaali on resoluutioltaan 1080p ja 30fps, ääni on stereona. Resoluutioksi tulee siis 1920×1080 ja skaalaksi 100%, framerate 30 fps. Outputin alta muuta tallennuspaikka ja tiedostonnimi halutunlaiseksi ja tallennusmuodoksi H.264. Encodingiin laitetaan Youtuben suositusten mukaan formaatiksi MPEG-4, koodekiksi H.264 ja bitrateksi 8000. Audiokoodekiksi tulee ACC ja bitrateksi 384.

Blenderin videoasetuksetEn kovin laajamittaisia testejä ruvennut tekemään, mutta Blenderin asetuksia muuttamalla taitaa jonkun sekunnin sadasosan säästää. Valitse File -> User preferences… ja mene System-välilehdelle. Audio Deviceksi SDL ja keskimmäisestä sarakkeesta ihan alhaalta Memory Cache Limit niin suureksi kuin sielu (tai kone) sietää. Itse laitoin 2048, tosin suurempaankin olisi varaa.

Blender Videoeditorin asetukset

Ja sitten niiden videoiden kimppuun… Vaihda oletusnäkymä Video Editingiin.

Blender Videoeditorin valinta

Ruudun alareunasta löytyvästä palkista löytyy kohta Add, valitse se ja sen alta Movie. Etsi haluamasi video (voit valita monta videota pitämällä shiftin pohjassa tai kaikki painamalla a niin kuin all.

Blender Videoeditori Lisää videoNyt sinulla pitäisi olla jotain seuraavankaltaista edessäsi:

Blender Videoeditori video ja audioPalkeista sinisempi on videoraita ja vähän vihreään taittava ei-niin-sininen (arvatkaa vaan olenko mies vai nainen) audioraita. Niille voi tehdä Blenderissä vaikka mitä, mutta sellaiset temput ovat sitten muissa artikkeleissa.

Klikkaa videoklippien loppua (kannattaa zoomata hiiren rullalla ja liikkua hiiren rullaa pohjassa pitämällä ja hiirtä liikuttamalla). Ihan alhaalla videontoistonappuloiden vasemmalla puolella olevaan kenttään tulee valinnan sijainti eli videon loppu (huom, valitse sitten kanssa sen viimeisen videon loppu jos lisäsit useita). Kopioi numero kentän vieressä olevaan End-kenttään jotta Blender tietää, että haluat videoon muutakin kuin oletuksena olevat 250 freimiä.

Blender Videoeditori videon pituusKlikkaa ylhäältä valikko-palkista Render Animation (tai paina control + F12) ja asioita alkaa tapahtua. Hommaan voi vierähtää tovi, joten varaudu tekemään jotain muuta jonkin aikaa.

Valmista tuli!

Minun miltei neljän gigan tiedosto muuttui 146 megaiseksi, mutta tietysti tässä edesauttaa se, että Frapsin tallentamat videot ovat turhan hyvälaatuisia, joten pakkaamisvaraa löytyy.

Äkkinäinen kysyy nyt, että voisiko asiat tehdä jotenkin helpomminkin? Joo, kyllä voisi, esimerkiksi ilmainen OBS tuntuu olevan suosittu vaihtoehto pelikuvan tallentamiseenkin ja se ilmeisesti osaa videon lennosta enkoodaamisen. Sitten tietysti jos haluat tehdä jotain muutakin kuin vain muuttaa videon formaattia, niin ilmaisista vaihtoehdoista Blender on ihan toimiva, ainakaan se ei ole yhtä herkkä kaatumaan kuin monet muut.

Ps. Tämä on tehty puoliksi minua itseäni varten joten jos ja kun edeltä löytyy virheitä, ilmoittakaa ihmeessä niin saan omatkin asetukset kuntoon!

Lähteitä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.