TJI: Mikä tekstipohjaisissa peleissä pelottaa?

Monesti tekstipohjaisuus näyttää tosi luotaantyöntävältä. Löytyy hillittömät määrät luettavaa, opeteltavia (tai sadistisimmillaan mahdollisimman vaikeasti arvattavia) komentoja, vaikeasti hahmotettavia yksityiskohtia jne. Toisinaan kuvaukset ovat turhankin laajia, eikä olennaisesta meinaa saada tolkkua.

Luettavan määrää on vain pyrittävä hillitsemään kirjoittamalla napakoita kuvauksia. Ennemmin hieman liian lyhyttä settiä kuin liian pitkää, eipähän sitten harmita niin paljon kun tulee korjailun aika. Jos kuvaukset noudattavat tiettyä kaavaa, on olennaisen tiedon silmäily huomattavasti helpompaa. Erilaiset tekstinkorostusvaihtoehdot tietysti parantavat tilannetta entisestään.

Ulkoasua pohtiessani mainitsin linkkien käytön siellä täällä ja se onkin tärkeä askel kohti helpommin lähestyttävää kokonaisuutta. Tietysti peruskomennot tulevat muutenkin tutuksi nopeasti, mutta onpahan vaihtoehtoinenkin systeemi peruspuuhailuun. Varsinaisten kirjoitettavien komentojen suhteen mallia voi ottaa vaikkapa Firefoxissa näppäinyhdistelmä shift + F2 takana majailevasta konsolista:

firefox_consoleKomentoa ’screenshot’ kirjoittaessa värkki tarjoaa automaattista täydennystä ja samalla näyttää komennon käyttämät parametrit ja kuvauksia toiminnallisuudesta. Kätevä juttu!

Lisätiedon esittäminen kirjoituspalkissa tai tooltipissä on myös hyvä ominaisuus, sillä se osoittaa selkeästi, että teksti näkyy vain käyttäjälle. Kuulostaa ehkä tyhmältä, mutta minua välillä hermostuttaa kirjoittaa komentoja pelien chatteihin sun muihin, sillä en halua muiden näkevän jos kirjoitan jotain väärin. Yksittäisen käyttäjän näkökulmasta on paikoin mahdoton sanoa, mitä näkyy muille ja mitä ei. Valtaosalle pelaajista tuo nyt ei ole mikään ongelma, ainakaan toivottavasti, mutta jos Jurassic Worldia päätyy pelaamaan joku minunkaltainen, niin onpahan nyt tuokin sitten huomioituna.

Ps. Anteeksi giffin käytöstä, monia tuollaiset animoidut jutut häiritsevät suunnattomasti, mutta en tähän hätään keksinyt selkeämpää tapaa esitellä konsolin toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.